Slaaptips

Ga niet te vroeg naar bed of ga in bed nog even wat lezen. Neem de tijd en ga niet haasten. Volg een vast ritueel voor het naar bed gaan en voer de vaste handelingen in een vaste volgorde uit. Zorg voor een rustige en opgeruimde slaapkamer. Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur niet te hoog of laag is.

Cafeïne
Vermijd in de loop van de avond cafeïnehoudende producten wanneer u daar hinder van ondervindt. Cafeïne zit in meer producten dan u zo vermoed. Koffie, cola, thee maar soms ook in chocolade en medicijnen en zelfs in soorten kruidenthee.

Ontspannen
Wanneer u zich niet kunt ontspannen probeer dan uw ademhaling te controleren. Adem diep in en uit en probeer zo ontspannen mogelijk te liggen. Probeert u zich maar eens vijf minuten te concentreren op uw ademhaling. U zult constateren dat u vaak binnen die vijf minuten in slaap bent gevallen. Wanneer u merkt dat zich maar niet kunt ontspannen kunt u zich misschien wenden tot ontspanningsoefeningen op therapeutische basis.

Regelmaat
Probeer zoveel mogelijk op dezelfde tijden op te staan en dat geldt ook voor het weekend. Neem de tijd om goed wakker te worden. Kleur op uw slaapkamer heeft invloed op het wakker worden. Blauwe ochtendlucht heeft een opwekkend effect. Het rood van avondlucht is juist rustgevend. Pas op met een ‘dutje’ tussendoor dit kan een goede nachtrust verstoren. Slaap overdag ook niet te lang.

Hoe belangrijk is slaap?

Slaap hebben we nodig om lichamelijk en geestelijk te herstellen en weer op te laden. We kunnen niet lang zonder slaap maar hoelang precies is niet bekend. Een gebrek aan slaap lijdt tot problemen met concentratie en geheugen. Voor goed presteren is een goede nachtrust onontbeerlijk.

Luister naar uw lichaam
Af en toe eens minder slapen hoeft geen probleem te zijn maar structureel te weinig slaap kan de gezondheid belangrijk ondermijnen. De hoeveelheid slaap wat men nodig heeft verschilt van mens tot mens. Luister naar uw eigen lichaam, u voelt het haarfijn aan wanneer u nachtrust tekort komt. Regelmaat is belangrijk, bijslapen in het weekend is veel minder effectief.